13 April 2013

HATI

mmg susah nak maafkan sesorg yg telah melukakan hati kita,,,tp prinsip sy mudah bila org dah mengucapkan maaf, mulut sy jgak akan memaafkannya...wlpn saat itu hati sy menolak.....menolak hanya saat itu tp hari demi hari sy mengajar hati sy untuk memaafkan....sbb prinsip sy bila dah terluah kat mulut...hati perlu turut serta, yup kadang2 susah sgt nak didik hati kita sendiri...tp sy ada DIA tempat sy memohon supaya lembutkan hati saya untuk memaafkan...dan yg paling penting tanpa ucapan maaf dr awak pon, saya dah memaafkan awak...kerana apa, kerana sy hnya ad sekeping hati kurnia ILLAHI, ia sngt2 berharga, kerana dgn HATI itu lah sy merasai cintaNYA dan kasih syg dr anda semua ,,,oleh sbb itu xkan sesekali sy biarkan bakteria2 negetif merebak dalam kawasan istimewa tersebut, ttp sy hanya manusia biasa yg bnyak sgt khilafnya,,,tahap demi thap sy akan meng'hybrid'kan istighfar+muhasabah diri sbgai biosorbent untuk me'remove' segala "heavy metal" @ bakteria yg wujud dalam ruang itu...kerana ALLAH S.W.T..insyaAllah.

04 April 2013

PENAT!!

assalamualaikum ....
arini tiba2 ingin menconteng dinding ini setelah sekian lama menyepi...cewahhh....bersawang dah aihhh blog saya ni...dah lama xbuat entry...saje nak meluahkan apa yg terbuku dihati setelah sekian lama..tiba2 arini saya rasa sy dah penat!!penat sgt....sy xminta pon semua ni...dulu dip in chemical engineering,saya xmau..sy nak jd arkitek tp 2 bukan jodoh sy..sy xlps interview, so second choice saya dip in chem eng, sy mmg xnak sgt2 , sbb sy tau sy lemah..SPM sy pon semua senget subjet sains,tp alhamdulillah ad pra dip, peluang ke DUA yg paling bermakna dianugerahkan Allah untuk saya, alhamdulillah, sy xsia2kan peluang 2 walau hakikatnya sy xmau blaja subject sains lagi pada mulanya sbb KIMIA sy time SPM 8E okeyhhhh(sila buat muka terkejut anda)hahhaha, mesti korang xpercayakan???tp 2 la hakikatnya dan jgak rahsia ILLAHI, gagal sekali xsemestinnya gagal selamanya!!!!sy teruskan diploma in chem eng sbb utama sy adalah keluarga sya so demi family tersayang sy gagahi jua abiskan diploma,,,alhamdulillah, sy berjaya habiskan wlpn every sem sy ad repeat paper, saya ingat lg masa part 5 sya mmg xlarat sgt dah, ase nak QUIT giler2 time 2 tp alhamdulillah berkat doa org tua sy yg mmg xputus2 bagi saya semangat, so sy gagahi jua hinggalah sy dapat segulung diploma in chemical engineering.....alih2 degree sy nak try apply bnda lain tp kos berkaitan kimia jgak yg sy dapat, saya cuba harunginya sbb ini takdir dr Allah, lari macamana pon kalau dah 2 takdir saya, saya kena trima...sy berat hati tp saya teruskan jgak sehinggala hari ni...sy penat sgt2....depan semua mayb sy blh gelak sakan tp dalam hati saya hanya DIA yg tahu....saya dah penat...hanya padaNYA saya mampu meluahkan...tp sesungguh dalam dunia ni..kalau kita impikan sesuatu yg manis kita semestinya perlu melalui benda yg pahit..dan sy cuba harungi hidup sy kat arau ni dgn berpegang pada kata2 ayah..."jangan mengalah sebelum berjuang!!!" sy cuba menerimanya dgn redha.. ini pilihan Allah S.W.T untuk saya, dan saya yakin pilihan Allah adalah yg terbaik untuk saya ....walaupun saya xdapat apa yg saya nak tp Allah beri apa yg terbaik untuk saya...sbb Allah maha mengetahui hambaNYA,,,,,,alhamdulillah bila terpk tentangNYA....sy kembali bersemangat,,,,alhamdulillah sesungguhnya bnyak hikmahnya..SINAR baru dibumi arau ...ALHAMDULILLAH YA ALLAH...dibumi arau ni lah aku temui SINAR itu....SYUKRAN YA ALLAH, KU BERSYUKUR PADAMU....hanya satu yg ku pohon dari kalian DOAKAN aku,,,doakan moga aku mampu melalui cabaran2 yg mendatang dgn lebih tabah.....doakan supaya aku kembali bangkit tika aku lelah hadapi karenah manusia sekeliling, doakan aku moga dapat melepasi dugaan berjauhan dgn family untuk mendapat segulung ijazah....doakan aku berjaya dunia dan akhirat dan doakan moga aku dapat menjadi muslimah sejati...aamiin..

syukran ye sahabat2... wit love mojaja!!

"Allah beri apa yang kita PERLU, bukan apa yang kita MAHU. Maka, IKHLASKAN HATI untuk menerima. Allah tak izinkan, bermakna Allah TAK REDHAKAN? Sesungguhnya Allah tahu apa yang TERBAIK untuk kita."