01 November 2012

Pengaruh Senibina Moor

Assalamualaikum kawan2...hehe,lama dah update entry,xda mood nak menulis sbnrnya tp tiba2 je mlm ni ase nak citer benda ni dgn korang semua...hikhik...jom layan citer moja

Sepanyol dulunya dikenali dengan nama Andalusia iaitu negara yang bersempadan dengan Portugal di barat, manakala Gibraltar dan Magribi/Morocco di selatan sementara di timur pula terletaknya Perancis dan Andorra.Alhambra di Granada,Alhambra
terletak di Bukit La Sabica. Ia merupakan istana peninggalan Bani Ummaiyah ketika Sepanyol masih kekal sebagai Andalusia. Istilah Alhambra diambil daripada bahasa Arab yang bermaksud Istana Merah. Ia juga sempena seluruh bahagian bangunan yang didirikan oleh Sultan Muhammad bin Ahmar, raja bangsa Moor yang berasal dari Afrika Utara itu berwarna merah. Satu keistimewaan yang terdapat di bangunan ini ialah tertera hasil pahatan huruf Arab yang mewarnai bahagian dinding sebelah dalam bertulis “Laa ghaliba illalah" (tiada kejayaan selain Allah)..

#pengaruh senibina moor @ moorish yg bnyak jgak terdapat di istana al-hambra(yg belang2 uh) dan di malaysia yg memiliki ciri itu ialah Bangunan Sultan Abdul Samad(alah bangunan yg depan dataran merdeka uhh) dan MASJID MELAYU LEBUH ACHEH,GEORGETOWN, PULAU PINANG..hehe..asal nak cr assgnment ctu..ni dah smpai dah mengarut segala...tiba2 ingat balik beznya kalau dulu aku lulus interview Architecture..xyah la aku ambik kimia bagai ni..xminat pon..tp ..Allah xbg apa yg aku nak sbb Allah dah bg apa yg terbaik untuk aku..tugas aku ialah perlu pikul segala amanah yg diberikan ini..xkiralah apa bidang sekalipun, lakukan yg terbaik...sesungguhnya aku amat mensyukurinya Ya Allah....Alhamdulillah. 





so sblm out, jom layan lagu ni





al-hambra


ok lah moja dah ngantuk..bye2..nite all..assalamualaikum ^^


#mood berangan nak g honeymoon kat sini slps makkah <3..hikhikhik