01 February 2011

B0riNg@B0sAn>(puah bak kata 0re klate)~~sila2 la klik sini ye...!


hahaha...yep b0san@b0ring@puah dah lumrah kehidupan ku skunk...ngehh2..m0ja skunk ngah praktikal kat syarikat air kelantan sdn.bhd di Loji rawatan air merbau chondong. Tapi nasibku xbrape baik c0z terpaksa prak s0wang2 c0z k.kema di hantar ke l0ji p.mas...s0b2..mmg sedih giler c0z dr 8am-5pm unt0k 5 hari semmgu selama 18 mggu m0ja kena keja s0wang kat l0ji ni...yg lbh malang n paling sedih bgku...m0ja s0wang2 je p0mpuan kat sini...yg lain semua lelaki..l0ji cn da 10 org pkerja kesmuanya...s0wang b0s>b0h jab...3 0wang supervis0r>en.fadhil,en.fidhauz.en rahimi....n bakinya adalah 0perat0r asisntant...di0rang semua baik2 belaka cuma di0rg bz dgn keja masing2...xda masa sgt nak b0rak2...s0 termenung la m0ja s0wang2 lam bilik meeting ni...s0b..

Bnyk masa m0ja dihabiskan dgn ber"fb" n berbl0gging la...tp 2 tyme xda keja la...keja harian ku adalah hampir sama je styap ari....test air untuk memastikan air yg disalurkan ke rumah2 k0rang slamat diminum...

kerja harian m0ja ialah---->>
  • test pH air nt0k raw water,setlted water and final water
  • test NTU(national turbidity units if xslap aku NTU ni..hehe,kant0i lupa...tp yg pasti nak check turbidity lol^.^)
  • then check chl0rine...yg ni plg aku suka c0z lps + chl0rine reagent lam air ni berubah mnjadi c0l0ur pink..c0mey sgt...xpercaya j0m tgk pic ni.....layannnnzzz

  • then lpas test kl0rin,m0ja test flOuride plak...picture nt0k fl0uride p0n ada m0ja sediakan...j0m tgk bwah ni...ngeeeee^^,

  • lpas 2 biasanya last skali m0ja test aluminium....sbnrnya da satu lagi tp sebabkan ir0n xda tyme m0ja ambik pic ni semlam s0 m0ja xleh nak upl0ad nt0k k0rang tgk..pe2 j0m tgk pic ni...nak uji alum ni bnyak step skit tp if dah biasa semua jadi simple n mudah...lpas masuk kan ascorbic acid n aluminium reagent kdlm volumetric flask n goncang dulu..then..air 2 akn bertkar mnjadi 0renges2 gitu...hahaahha..then..bahagikn kpda 25ml n mskkn bleaching reagent ke dlm b0tol blank n bla...bla....t citer pnjg2 k0rang b0ring lak kan....huhuhuhu

k0rang mesti b0ring kan baca pe yang m0ja tulis ni...k0rang yg bc ni p0n b0ring apatah lagi m0ja yg mengalami ni...hahhahah...pe2 p0n bez tau blaja kimia ni...hahhah..lupa nak ckp untuk test kl0rin,floride,alum n ir0n ni kita guna final water sbagai reagent tau...ye la c0z final water yg akan dihantar ke rumah k0rang kan,s0 benda ni yg nak dipastikan kan..ye d0k...mesti k0rang tertanya2..nikan zaman canggih manggih xkan benda camni p0n dilakukan secara manual ye d0k...huhuhu,sbnrnya dah ad alat elektr0nik yg diguna untok bnda ni...dipasang 24 h0urs ag tau kat bilik SCADA saner n leh baca semua nilai lam k0mputer je tau tp ye la mesinkn slalu kadang2 2 ting t0ng s0 untuk makesure kan nya kena lah buat secara manual jgak tau,bukan susah p0n 2jam skali jew...ngeeee~~arggghhh..lupa gtau k0rang alat digunakan untuk test benda ni adalah spectroph0tometer....berjela2 m0ja citer cn h0pe k0rang faham la ye ngeeee~~j0m tgk pic kat bilik SCADA..j0mmmm...layannnzzzz


:: ni tyme m0ja xda keja sgt s0 gi lepak kat bilik SCADA..kat cn leh tgk bnyk benda..leh tgk cane air ni dipr0cess dr raw water hingga lah sampai final water then di antar ke l0ji2 kawasan sekitar untuk dihantar kerumah2 k0rang..kat cn jgak leh tgk cane pr0cess bahan kimia yg digunakan untuk merawat air......!!yg plg bez visual nya dlm bntuk 3d s0 mudah untuk student cam m0ja ni nt0k memahinya wlpn juz tgk melalui pic2 tanpa penerangan tntg pr0cess berkenaan...kan...ngeeeeeee::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~***~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Time ngah tulis bl0g ni tyme makan m0ja sbnrnya...k0rang tau x hari2 m0ja bawak bekal au dtg keja cam budak sk0lah dah ase...hahahah...semalam b0s cyap perli2 ag...malu dah..ye lah kan...dah r dtg keja k.ura dtg anta n ambik s0 kena r bawak bekal supaya perut c0mel m0ja ni xlapar...hahahaha...apa2 thanks sgt nt0k mek ku yg tersayang yg sediakannya...kadang2 m0ja bawak nasi bgkus jew...senang keja beli kat kdai je kan,huhuhu..!!pic kat bwh ni antara bekal yg pernah m0ja bwk ke tmpat keje..pebret m0ja ag tau...telur mata n ayam g0reng...!!

gambar2 kat bwh ni gambar m0ja tyme xda keja s0 m0ja layan lagu n citer kat lappy je la kan bersama sipinngu n br0kks tersayang and hasil didikn dr yana n jat0l !!m0ja juga pandai dah main rubrik cube ni...tp asyik xingat step jew..n ada juga pic permandangan kawasan sekitar loji MC..huhuhu.....j0m layannnzzz





rasanya sampai cn dulu untuk kali ni...yeahhh...m0ja arap k0rang xb0ring r baca citer m0ja ni kan...hahahaha...w0kehhhh...daaaaaaa

annyeOnghi gaseyO.....^^,

p/s : jgn lupa untuk f0ll0w bl0g m0ja yew..!!u p0ll0w i..i p0ll0w u..ngeeee~then jgn lupa tgglkan k0men2 anda skali yew......daaa!!



5 comments:

ceqJAY said...

hai kak pija ! remember me? hehe.baru jd blogger ye?? welkam !! da join grup fb " kami si blogger official" ? eh.prak situ ye? xde elaun kan ? owg pon ngah cari tmpat ni...huhu

Princess MJ said...

hahaha...mestila ingat ko ziela...yup....puah giler k0t prak cn...yup,cn xda elaun la...ngeeeee~~

Monalisa said...

cess...xdok kijo ko...g wak kijo nun...lamo kan aku oyak ko boh wi markah kosong bwu tau..haha

IeraAzizi said...

best ape sorang je kaun hawa dikelilingi kaun adam...ngeee

Princess MJ said...

sari>cehhhh..kang aku da ckp aku uat tyme wktu mkn aku....hahhahha...jeles r 2...

cat>hahahaha...xbez p0n...kena buli da r....